Τα Εργαστήρια

Τα Εργαστήρια

Τα Εργαστήρια, ένα ζωτικό κομμάτι της δράσης και της φιλοσοφίας του Φουγάρου, έχουν στόχο την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας. Η αίσθηση πληρότητας που προκύπτει όταν κανείς δημιουργεί θεωρούμε πως μας φέρνει πιο κοντά στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Με αυτή τη σκέψη, οργανώνονται μηνιαίοι κύκλοι εργαστηρίων και σεμιναρίων για παιδιά και ενήλικες από όλο το φάσμα των εφαρμοσμένων και των καλών τεχνών.

Οι συνεργάτες του Φουγάρου που διεξάγουν τα εργαστήρια είναι καθιερωμένοι στον τομέα τους και έχουν σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. Ο χώρος των Εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πρακτικότητα και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εγκαταστάσεις είναι στα μέτρα τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, έχει αξιοποιηθεί ο πιο εξελιγμένος και σύγχρονος εξοπλισμός, ενώ πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.

η ταυτότητά μας

Τόπος χαράς, συνύπαρξης, δημιουργίας, αναζήτησης και δράσης, Τα Εργαστήρια συμπυκνώνουν την ουσία του Φουγάρου … εδώ χτυπά η καρδιά του Φουγάρου!

Μέσα από μαθήματα, έρευνα, πολλαπλά ερεθίσματα και συνεργασίες, τα Εργαστήρια προάγουν την ενσυνείδητη και δημιουργική στάση ζωής, την ατομική και συλλογική έκφραση και πάνω από όλα την χαρά της δημιουργίας!

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα υποστηρίξουμε χωρίς τη σύμπραξη μιας εξαιρετικής ομάδας συνεργατών.

Σας τους παρουσιάζουμε:

Γιάννα Καραγιάννη

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, με παράλληλες σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης (Ζωγραφική, Ανατομία, Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμού) και στη σχολή Βακαλό της Αθήνας.

Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αγίας Παρασκευής (Pierce College).

Στις σπουδές τις περιλαμβάνονται και πλήθος σεμιναρίων για την τεχνολογία και την εικόνα, τις τέχνες, φωτογραφία και Περιβαλλοντική Τέχνη (Environmental Art) στις Η.Π.Α. και ειδικά στο Harvard και το MIT.

Έχει διδάξει στην Ελλάδα, την Αμερική και τη Γερμανία, κυρίως σε γυμνάσια, Ιστορία της Τέχνης, Ζωγραφική, Τεχνικό Σχέδιο, δημιουργία και οργάνωση εικόνων για ψηφιακά προγράμματα.

Το προσωπικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφική, ψηφιακή τέχνη (digital art), θεατρικά σκηνικά με χρήση νέων μέσων. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε Υπεύθυνη εικαστικών εκθέσεων στην Αίθουσα Τεχνών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων.

Υποστηρίζει ενεργά, μέσα από οργανώσεις και αυτόνομα, τα δικαιώματα των ζώων που αγαπά ιδιαίτερα. Είναι μοναδική στο να μετατρέπει «σκουπίδια» σε μικρά έργα τέχνης!

Αθηνά Μαρινάκη

Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και ιδιοκτήτρια του γνωστού πρότυπου παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου Χλόη στο Ναύπλιο. Ιδιαίτερα χαρισματική και αγαπητή από τους μικρούς της μαθητές, έχει μακρόχρονη συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ και τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ.

Διεξάγει προγράμματα προσχολικής αγωγής, με εναλλακτικά εργαστήρια και ενιαίες θεματικές, εδώ και πολλά χρόνια. Έχει επίσης ασχοληθεί με το θεατρικό παιχνίδι και με θεατρικές παραστάσεις παιδιών και ενηλίκων.

Ρίτα Ζηκίδου

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο).

Από το 2012 σχεδιάζει και εμψυχώνει προγράμματα ως θεατροπαιδαγωγός με ομάδες παιδιών και εφήβων.

Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος στο θέατρο και ως βοηθός σε παραγωγές χοροθεάτρου.

Στο χώρο των εικαστικών τεχνών, συνεργάστηκε με την Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου Μαρία Γκούμα, τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART ATHINΑ, καθώς και τον καλλιτεχνικό οργανισμό Τaf - Τhe Αrt Foundation στην Αθήνα, ενώ το 2010 επιμελήθηκε έκθεση εικαστικών στα πλαίσια του Bicycle Film Festival Athens.

Εργάζεται στα Εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ από το 2013, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας με ιδιαίτερη επιτυχία, χάρη στη φαντασία και το χιούμορ της, τα θεατρικά παιχνίδια των μικρών μαθητών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία.

Πολυτίμη Μπηλιώνα

Φοίτησε στη Σχολή Κεραμικής στο Ηράκλειο Αθήνας. Από το 1993 – 1996 μαθήτευσε και έκανε πρακτική στο Εργαστήριο Κεραμικής του Ανδρέα Μάκαρη στη Σαντορίνη.

Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια με τη Βούλα Γουνελά, Μυρτώ Μαγγανάρη, Βέρα Σιατερλή και διδάχτηκε νέες εφαρμογές υαλωμάτων.

Έχει κατασκευάσει αντικείμενα με θεματολογία την κεραμική της Προϊστορικής Εποχής σε συνεργασία με την Αρχαιολόγο Δήμητρα Μυτιληναίου, στην Κρήτη, το 2001.

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στη Biennale Σαντορίνης το 2012 και στη Craft Fair #1 στο ΦΟΥΓΑΡΟ.

Έχει εξειδικευτεί στην Ιαπωνική τεχνική ψησίματος κεραμικών Raku.

Μετά από 18 χρόνια διαμονής στη Σαντορίνη, η Πολιτίμη Μπηλιώνα εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο το 2010 όπου δημιούργησε το Polytimi Pottery.

Δεξιοτέχνης του πηλού, ξεχωρίζει για το λιτό προσωπικό της ύφος, όπως αποτυπώνεται στις δημιουργίες της. Συνεργάζεται με τα Εργαστήρια από το 2012.

Μαρία Πλατή

Γεννήθηκε και ζει στο Άργος. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο  Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν στο θεατρικό παιχνίδι, σε νέες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις και εν γένει στο παιχνίδι καθώς και στην εμψύχωση μουσειακών προγραμμάτων για παιδιά.

Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό καθώς και σαν εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο Τμήμα Βοηθών Βρεφοκόμων του ΙΕΚ Λουτρακίου.

Συνεργάζεται με τα Εργαστήρια και τη Βιβλιοθήκη Ανθός στο Φουγάρο από το 2013, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα που περιλαμβάνουν θεατρικό και δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού.

Από το 2015 έχει αναλάβει την γραμματειακή υποστήριξη των Εργαστηρίων του ΦΟΥΓΑΡΟΥ και την εμψύχωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Franscesco Moretti

Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και τη χαρακτική, εκπονώντας διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella.

Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, τη βιντεο-τέχνη, τις εγκαταστάσεις, την εσωτερική διακόσμηση, το ντιζάιν, τη γραφιστική και τη διαφήμιση.

Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle και Θεόδωρος Παπαγιάννης) και έχει στο ενεργητικό του 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις σε διεθνές επίπεδο.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ιταλία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Ελβετία.

Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου και διατηρεί το εργαστήριό του, ενώ διδάσκει εικαστικές τέχνες, στο ΣΕΚ Επιδαύρου και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Παν. Πελοποννήσου.

Στο ΦΟΥΓΑΡΟ συνεργάζεται με τα Εργαστήρια από το 2014, όπου και διδάσκει ζωγραφική και χαρακτική. Πραγματοποίησε έκθεση με τα έργα του στο ΦΟΥΓΑΡΟ από τον Απρίλιο έως και τον Αύγουστο του 2016 με θέμα «Γλυπτά, Ζωγραφική και Χαρακτικά»

Νάντια Σωτηροπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο. Είναι απόφοιτος της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας.

Από το 2008 συμμετέχει ενεργά σε εκθέσεις καλλιτεχνικού κοσμήματος.

Το 2013 προκρίθηκε στις 8 καλύτερες συμμετοχές του “Young designers’ corner”, πανευρωπαϊκού διαγωνισμού design κοσμήματος στο πλαίσιο της μεγάλης εμπορικής έκθεσης “The Munich show” στο Μόναχο.

Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικαστικού κοσμήματος στη Metropolitan Expo, στην Τεχνόπολι του Δήμου Αθηναίων, στο Μ.Ε.Κ. Παιανίας κ.α.

Συνεργάζεται με τα Εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ από το 2014, πραγματοποιώντας με πολύ ιδιαίτερο στυλ εργαστήρια για παιδιά κι ενήλικες, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.

Χριστίνα Τσεκούρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργολίδα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δραματική τέχνη και στις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και στην δια βίου μάθηση».

Έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, διδάσκει από το 2003 σε ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης. Με το ΦΟΥΓΑΡΟ συνεργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός από το 2014 και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.

Σοφία Ντόκου

Γεννήθηκε στο Άργος και είναι απόφοιτη της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Ενώ εργάζεται σε μελετητικά γραφεία από το 2005, η μεγάλη της αγάπη είναι η τέχνη της ραπτικής και τα “plecking” δημιουργήματα. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, μεταξύ αυτών και η Craft Fair #2 στο ΦΟΥΓΑΡΟ. Από το 2015 συνεργάζεται με τα Εργαστήρια πραγματοποιώντας μαθήματα ραπτικής και πλεκτικής.

Γεωργία Μήκου

Το 2009 αποφοιτησε από τη σχολή «Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής» του  Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Την κέρδισε όμως η μεγάλη της αγάπη για τη μουσική και το χορό. Ήδη από το 2004 κατέχει πτυχίο στη μουσική, ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την Επαγγελματική Σχολή «Νίκης Κονταξάκη», λαμβάνοντας Πτυχίο ως «Καθηγήτρια Χορού, Χορογράφος και Χορεύτρια».

Εργάζεται ως δασκάλα χορού, μπαλέτου και μουσικοκινητικής αγωγής από το 2013, ενώ από το 2015 συνεργάζεται με τα εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ εκπονώντας εργαστήρια μουσικοκινητικής αγωγής.

Χριστίνα Παναγιωτάρα

Γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2008 αποφοίτησε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), ακολουθώντας την κατεύθυνση Σκηνογραφίας - Ενδυματολογίας.

Από 2008 ξεκίνησε να εργάζεται ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος σε αρκετά θέατρα (Νέου Κόσμου, Θησείον, Καππα, κ.α) και στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Παράλληλα, το 2012 παίρνει πτυχίο φωτογραφίας από το Middlesex University of Αrts και συνεργάζεται με το περιοδικό Maison & Decoration ως βοηθός του καλλιτεχνικού διευθυντή και ως στυλίστρια για δυο χρόνια.

Πλέον εργάζεται ως freelancer φωτογράφος. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τη φωτογραφία, ασχολείται και με τον κλάδο της εκπαίδευσης, διδάσκοντας μαθήματα φωτογραφίας αλλά και θεατρικής αγωγής στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεργάζεται με τα εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ από το 2016.