ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Τα Εργαστήρια, ένα ζωτικό κομμάτι της δράσης και της φιλοσοφίας του Φουγάρου, έχουν στόχο την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας. Η αίσθηση πληρότητας που προκύπτει όταν κανείς δημιουργεί θεωρούμε πως μας φέρνει πιο κοντά στον πολιτισμό της καθημερινότητας.

Με αυτή τη σκέψη, οργανώνονται μηνιαίοι κύκλοι εργαστηρίων και σεμιναρίων για παιδιά και ενήλικες από όλο το φάσμα των εφαρμοσμένων και των καλών τεχνών.

Οι συνεργάτες του Φουγάρου που διεξάγουν τα εργαστήρια είναι καθιερωμένοι στον τομέα τους και έχουν σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία. Ο χώρος των Εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την πρακτικότητα και τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εγκαταστάσεις είναι στα μέτρα τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων. Για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, έχει αξιοποιηθεί ο πιο εξελιγμένος και σύγχρονος εξοπλισμός, ενώ πληρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας.

η ταυτότητά μας

Τόπος χαράς, συνύπαρξης, δημιουργίας, αναζήτησης και δράσης, Τα Εργαστήρια συμπυκνώνουν την ουσία του Φουγάρου … εδώ χτυπά η καρδιά του Φουγάρου!

Μέσα από μαθήματα, έρευνα, πολλαπλά ερεθίσματα και συνεργασίες, τα Εργαστήρια προάγουν την ενσυνείδητη και δημιουργική στάση ζωής, την ατομική και συλλογική έκφραση και πάνω από όλα την χαρά της δημιουργίας!

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα υποστηρίξουμε χωρίς τη σύμπραξη μιας εξαιρετικής ομάδας συνεργατών.

Σας τους παρουσιάζουμε:

Γιάννα Καραγιάννη

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, με παράλληλες σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης (Ζωγραφική, Ανατομία, Ιστορία Τέχνης και Πολιτισμού) και στη σχολή Βακαλό της Αθήνας.

Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αγίας Παρασκευής (Pierce College).

Στις σπουδές τις περιλαμβάνονται και πλήθος σεμιναρίων για την τεχνολογία και την εικόνα, τις τέχνες, φωτογραφία και Περιβαλλοντική Τέχνη (Environmental Art) στις Η.Π.Α. και ειδικά στο Harvard και το MIT.

Έχει διδάξει στην Ελλάδα, την Αμερική και τη Γερμανία, κυρίως σε γυμνάσια, Ιστορία της Τέχνης, Ζωγραφική, Τεχνικό Σχέδιο, δημιουργία και οργάνωση εικόνων για ψηφιακά προγράμματα.

Το προσωπικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφική, ψηφιακή τέχνη (digital art), θεατρικά σκηνικά με χρήση νέων μέσων. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπήρξε Υπεύθυνη εικαστικών εκθέσεων στην Αίθουσα Τεχνών του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων.

Υποστηρίζει ενεργά, μέσα από οργανώσεις και αυτόνομα, τα δικαιώματα των ζώων που αγαπά ιδιαίτερα. Είναι μοναδική στο να μετατρέπει «σκουπίδια» σε μικρά έργα τέχνης!

Αθηνά Μαρινάκη

Παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και ιδιοκτήτρια του γνωστού πρότυπου παιδικού σταθμού - νηπιαγωγείου Χλόη στο Ναύπλιο. Ιδιαίτερα χαρισματική και αγαπητή από τους μικρούς της μαθητές, έχει μακρόχρονη συνεργασία με το ΦΟΥΓΑΡΟ και τη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ.

Διεξάγει προγράμματα προσχολικής αγωγής, με εναλλακτικά εργαστήρια και ενιαίες θεματικές, εδώ και πολλά χρόνια. Έχει επίσης ασχοληθεί με το θεατρικό παιχνίδι και με θεατρικές παραστάσεις παιδιών και ενηλίκων.

Ρίτα Ζηκίδου

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο).

Από το 2012 σχεδιάζει και εμψυχώνει προγράμματα ως θεατροπαιδαγωγός με ομάδες παιδιών και εφήβων.

Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος - ενδυματολόγος στο θέατρο και ως βοηθός σε παραγωγές χοροθεάτρου.

Στο χώρο των εικαστικών τεχνών, συνεργάστηκε με την Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου Μαρία Γκούμα, τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART ATHINΑ, καθώς και τον καλλιτεχνικό οργανισμό Τaf - Τhe Αrt Foundation στην Αθήνα, ενώ το 2010 επιμελήθηκε έκθεση εικαστικών στα πλαίσια του Bicycle Film Festival Athens.

Εργάζεται στα Εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ από το 2013, σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας με ιδιαίτερη επιτυχία, χάρη στη φαντασία και το χιούμορ της, τα θεατρικά παιχνίδια των μικρών μαθητών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε σχολεία.

Πολυτίμη Μπηλιώνα

Φοίτησε στη Σχολή Κεραμικής στο Ηράκλειο Αθήνας. Από το 1993 – 1996 μαθήτευσε και έκανε πρακτική στο Εργαστήριο Κεραμικής του Ανδρέα Μάκαρη στη Σαντορίνη.

Παρακολούθησε επιμορφωτικά σεμινάρια με τη Βούλα Γουνελά, Μυρτώ Μαγγανάρη, Βέρα Σιατερλή και διδάχτηκε νέες εφαρμογές υαλωμάτων.

Έχει κατασκευάσει αντικείμενα με θεματολογία την κεραμική της Προϊστορικής Εποχής σε συνεργασία με την Αρχαιολόγο Δήμητρα Μυτιληναίου, στην Κρήτη, το 2001.

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις μεταξύ άλλων στη Biennale Σαντορίνης το 2012 και στη Craft Fair #1 στο ΦΟΥΓΑΡΟ.

Έχει εξειδικευτεί στην Ιαπωνική τεχνική ψησίματος κεραμικών Raku.

Μετά από 18 χρόνια διαμονής στη Σαντορίνη, η Πολιτίμη Μπηλιώνα εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο το 2010 όπου δημιούργησε το Polytimi Pottery.

Δεξιοτέχνης του πηλού, ξεχωρίζει για το λιτό προσωπικό της ύφος, όπως αποτυπώνεται στις δημιουργίες της. Συνεργάζεται με τα Εργαστήρια από το 2012.

Μαρία Πλατή

Γεννήθηκε και ζει στο Άργος. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο  Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Έχει συμμετάσχει σε ημερίδες, σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν στο θεατρικό παιχνίδι, σε νέες παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις και εν γένει στο παιχνίδι καθώς και στην εμψύχωση μουσειακών προγραμμάτων για παιδιά.

Έχει εργαστεί ως νηπιαγωγός σε παιδικό σταθμό καθώς και σαν εκπαιδεύτρια ενηλίκων στο Τμήμα Βοηθών Βρεφοκόμων του ΙΕΚ Λουτρακίου.

Συνεργάζεται με τα Εργαστήρια και τη Βιβλιοθήκη Ανθός στο Φουγάρο από το 2013, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας προγράμματα που περιλαμβάνουν θεατρικό και δημιουργικό παιχνίδι για παιδιά προσχολικής ηλικίας και δημοτικού.

Από το 2015 έχει αναλάβει την γραμματειακή υποστήριξη των Εργαστηρίων του ΦΟΥΓΑΡΟΥ και την εμψύχωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Χριστίνα Τσεκούρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αργολίδα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Ναύπλιο), ενώ έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στη «Δραματική τέχνη και στις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση και στην δια βίου μάθηση».

Έχοντας παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν την εκπαίδευση παιδιών, διδάσκει από το 2003 σε ιδιωτικά κέντρα εκπαίδευσης. Με το ΦΟΥΓΑΡΟ συνεργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός από το 2014 και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία.

Γεωργία Μήκου

Το 2009 αποφοιτησε από τη σχολή «Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής» του  Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Την κέρδισε όμως η μεγάλη της αγάπη για τη μουσική και το χορό. Ήδη από το 2004 κατέχει πτυχίο στη μουσική, ενώ το 2012 ολοκλήρωσε την Επαγγελματική Σχολή «Νίκης Κονταξάκη», λαμβάνοντας Πτυχίο ως «Καθηγήτρια Χορού, Χορογράφος και Χορεύτρια».

Εργάζεται ως δασκάλα χορού, μπαλέτου και μουσικοκινητικής αγωγής από το 2013, ενώ από το 2015 συνεργάζεται με τα εργαστήρια του ΦΟΥΓΑΡΟΥ εκπονώντας εργαστήρια μουσικοκινητικής αγωγής.