Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας | προβολή των ντοκιμαντέρ “LITTLE MOTHER” και “ESCAPE TO JUSTICE”

Notebook
8 March 2023

Παγκόσμια Hμέρα της Γυναίκας | προβολή των ντοκιμαντέρ “LITTLE MOTHER” και “ESCAPE TO JUSTICE”

Η ΛίΛΑ ΠάΟΥΖΕ, μια ενωτική πρωτοβουλία φοιτητ@ν του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, χωρίς κερδοσκοπικό ή κομματικό χαρακτήρα, διοργανώνει σειρά δράσεων για την ημέρα της γυναίκας, γιορτάζοντας τον ένα χρόνο ύπαρξης της και την συνέχεια των αγώνων για το ευαισθητοποιημένο Πανεπιστήμιο το οποίο οραματιζόμαστε. Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την προαγωγή της έμφυλης ισότητας και την εξάλειψη κάθε είδους βίας και παρενόχλησης στον πανεπιστημιακό χώρο και τις τοπικές κοινωνίες, στις πόλεις όπου αυτό εδρεύει. 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στεγάζεται σε επαρχιακές πόλεις όπου η ευαισθησία σε θέματα φύλου δεν βρίσκει εύκολα έκφραση. Χρέος μας είναι να κινητοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμούς να μεριμνήσουν για την προστασία ομάδων που μέχρι σήμερα βάλλονται από το σύστημα. Η μεταστροφή αυτή πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τα ίδια δίνοντας ορατότητα στις διακρίσεις που αντιμετωπίζουμε. Για όλα εμάς που η κοινωνία μας συμπεριφέρεται ως κατώτερα και έχουμε φωνή και δύναμη να προασπίσουμε τα δικαιώματα μας και να πολεμήσουμε κάθε παρενοχλητή ή διεφθαρμένο σε θέση εξουσίας που καταπιέζει αυτή τη φωνή και για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε ενημερώνοντας το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. 

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που έχει θεσπιστεί στις 8 Μάρτη κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών. Φέτος έχοντας ξεπεράσει έναν αιώνα μετά την καθιέρωσή της έρχεται πιο επίκαιρη από ποτέ να μιλήσει για όσα συμβαίνουν σε άτομα που προσδιορίζονται ως θηλυκότητες από την πατριαρχικά δομημένη κοινωνία που ζούμε. Από τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά δικαιώματα τους, ελευθερία, παιδεία, εργασία, μέχρι και τις τρανς γυναίκες που ο καθ’ όνομα πολιτισμένος κόσμος δεν αναγνωρίζει ως ίσες έρχεται το μήνυμα ότι ο τρανσφεμινιστικός αγώνας είναι ζωντανός. Με αφορμή την σπουδαιότητα της ημέρας αυτής , διοργανώνουμε την προβολή των ντοκιμαντέρ  “LITTLE MOTHER” και “ESCAPE TO JUSTICE” την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 9 μμ στο FOUGARO ARTCENTER στο SPACE9. Οι ταινίες αναφέρονται στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν γυναίκες προσφύγισσες τόσο στις κοινωνίες από τις οποίες δραπετεύουν όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.