Αντίο Γιάννη Τσεκλένη

Notebook
31 January 2020

Αντίο Γιάννη Τσεκλένη

Με μεγάλη λύπη, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη συγκίνησή μας για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Γιάννη Τσεκλένη. Ανήσυχος, πολυσχιδής και δημιουργικός έως την ύστατη στιγμή, ο maître του ελληνικού design, με ένστικτο, γνώση και πείσμα, σύστησε διεθνώς τη χώρα μας ως υπολογίσιμη δημιουργική δύναμη.

Ο Γιάννης Τσεκλένης συνέδεσε το όνομά του με μια σειρά επαναστάσεων στο σχεδιασμό μοτίβων, υφασμάτων, μόδας, αεροπλάνων, μεταφορικών μέσων, βιομηχανικών προϊόντων και εσωτερικών χώρων. Στη δημιουργική του διαδρομή συνδύασε πολλές φορές το ισχυρό καλλιτεχνικό του όραμα με την επιχειρηματική επιτυχία, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνικές marketing και επικοινωνίας.

Με έμπνευση κυρίως από τον ελληνικό πολιτισμό, το έργο μεγάλων εικαστικών και επιτεύγματα ξένων πολιτισμών, για πάνω από πέντε δεκαετίες τα μαγικά του δάχτυλα έκαναν τη χρυσή υπογραφή TSEKLENIS ταυτόσημη με την ποιότητα. Στη γεμάτη ζωή του, ο Γιάννης Τσεκλένης γνώρισε πολλές φορές την επιτυχία, όμως η μεγάλη του δύναμη χαλυβδώθηκε μέσα από μια σειρά αντιξοότητες, που τον οδήγησαν πιο ισχυρό ξανά στην κορυφή.

Η μεγάλη αναδρομική έκθεση TSEKLENIS | Τα Χρόνια της Μόδας (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2018) που του αφιέρωσε το FOUGARO ARTCENTER, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, επανέφερε στο προσκήνιο τη φωτεινή του πορεία και πάνω από 3.000 επισκέπτες κάθε ηλικίας θυμήθηκαν ή ανακάλυψαν τη σύνθετη και σπάνια περίπτωση ενός ακατάβλητου ρέκτη.

Η ομάδα του FOUGARO ARTCENTER, σε όλη την πορεία του σχεδιασμού και της υλοποίησης της έκθεσης αυτής, θαύμασε τη διαύγεια, το πνεύμα, τη δημιουργικότητα, το χιούμορ και την σπάνια αρχοντιά ενός φωτεινού Ανθρώπου.

Η σκέψη μας είναι κοντά στην οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους, με αμέριστη συμπαράσταση στο πένθος τους.

Αντίο Γιάννη Τσεκλένη