6ος Μαραθώνιος Ναυπλίου 2019 | Προβολή ντοκιμαντέρ Ο Τερματισμός (2016) της Ελιάνα Αμπραβανέλ

Το Σινεμά στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
SPACE9
,

6ος Μαραθώνιος Ναυπλίου 2019 | Προβολή ντοκιμαντέρ Ο Τερματισμός (2016) της Ελιάνα Αμπραβανέλ

,
Saturday 2 March 2019

Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων του 6ου Μαραθωνίου Ναυπλίου σας προσκαλούμε στην προβολή του ντοκιμαντέρ

Ο Τερματισμός (2016) της Ελιάνα Αμπραβανέλ

Κοντά μας θα είναι η σκηνοθέτης και ο κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος.

ΣΥΝΟΨΗ

Διασχίζοντας την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη, το νέο αυτό συναθλητικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. 

Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία.

Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος ένα λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο.

Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Κάθε φορά που περνούν τη γραμμή του τερματισμού, έρχονται ένα βήμα πιο κοντά στον καθημερινό ήρωα που κρύβουν μέσα τους!

ΕΛΛΑΔΑ / 70' / 2016 / HD / ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΕΓΧΡΩΜΟ / 5.1 

Δείτε το τρέιλερ!

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η έμπνευση συνήθως έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις. Σε μένα ήρθε όταν διάβασα το Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο του Χαρούκι Μουρακάμι. Το είχα αγοράσει στο αεροδρόμιο, περιμένοντας μια πτήση για Αμερική. Θυμάμαι ότι το διάλεξα, τόσο για τον τίτλο του, όσο και για το βολικό του μέγεθος. Πλησιάζοντας τα πενήντα, με τρία παιδιά που σιγά-σιγά ανεξαρτητοποιούνταν και μια οικογενειακή επιχείρηση που όδευε προς πώληση, είχε έρθει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Είχα ήδη κάνει την αρχή, επιστρέφοντας στα θρανία σε ηλικία 48 ετών για να σπουδάσω κινηματογράφο. Το βιβλίο - ένα δοκίμιο για το τρέξιμο και τη ζωή του συγγραφέα - μου ξύπνησε μια επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και κάπως έτσι, ξεκίνησα το τρέξιμο. Ο Τερματισμός είναι η ιστορία τριών "αειθαλών εφήβων" που ουδεμία σχέση έχουν με τον μέσο Έλληνα μαραθωνοδρόμο. Δεν ξέρω αν ήταν η ηρεμία ή η έκφραση ευτυχίας στο πρόσωπό τους που μου τράβηξε την προσοχή, αλλά τρέχοντας πλάι τους ένιωσα μια έντονη αίσθηση συναδελφικότητας, σαν να ήμουν
κι εγώ μια από "αυτούς". Αποφάσισα λοιπόν να καταγράψω την καθημερινότητά τους, αναζητώντας τον αόρατο δεσμό που έμοιαζε να μας ενώνει. Παρόλο που είχαμε ελάχιστα κοινά, το τρέξιμο καταργούσε τη μεταξύ μας απόσταση για ένα πολύ βασικό λόγο: γιατί είχαμε κατακτήσει εκείνο το μαγικό ρυθμό που έκανε τη γραμμή του τερματισμού να μοιάζει με νέα αρχή! Κι αυτή η ταινία δεν είναι παρά ένας φόρος τιμής σε όλους όσους βρήκαν το κουράγιο να γυρίσουν σελίδα, σε πείσμα του χρόνου και της ηλικίας...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η Ελιάνα Αμπραβανέλ είναι σκηνοθέτης, εικαστικός και μαραθωνοδρόμος. Γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ. Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές στα Οικονομικά και την Ιστορία στην Ελλάδα και την Αγγλία, επέστρεψε στα θρανία, αποφοιτώντας από το τμήμα κινηματογραφικών σπουδών του New York College το 2009. Το "Roughcut", το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της, έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013, βγαίνοντας στους κινηματογράφους λίγους μήνες
αργότερα. "Ο Τερματισμός" είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά της, ένα συναθλητικό ντοκιμαντέρ για δρομείς κάθε ηλικίας που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει με κάθε επιπλέον χιλιόμετρο, όπως και η ίδια.

  • 2016 Ο Τερματισμός (ντοκιμαντέρ)
  • 2013 Roughcut (ντοκιμαντέρ)
  • 2010 Ο διακόπτης (μμ μυθοπλασία)
  • 2008 Κέικ (μμ μυθοπλασία)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διεύθυνση Φωτογραφίας και Ήχος Δημήτρης Κασιμάτης GSC
Μοντάζ Δημήτρης Πεπονής
Hχητικός Σχεδιασμός και Μίξη Ήχου Λέανδρος Ντούνης
Associate Producer Δέσποινα Παυλάκη
Σενάριο, Σκηνοθεσία και Παραγωγή Ελιάνα Αμπραβανέλ

, ,