Το γαστρονομικό ημερολόγιο του Νοεμβρίου

Το Ευ Ζην στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
CAFÉBISTROT
,

Το γαστρονομικό ημερολόγιο του Νοεμβρίου

,
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Aνακοίνωση: Tο αφιέρωμα στην Ιταλική κουζίνα θα επαναληφθεί!

Λόγω μεγάλης ζήτησης το αφιέρωμα στην Ιταλική κουζίνα θα επαναληφθεί και Παρασκευή ​5, Σαββατο 6 και Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Νοέμβριος 2014
η γαστρονομία της καθημερινότητας στο Café του Φουγάρου.

Ο μήνας Νοέμβριος με τις πιο μακριές νύχτες του Χειμώνα, ξεκινάει στο Φουγάρο Café, με μικρά αφιερώματα σε «εθνικές κουζίνες» της Ευρώπης αλλά και της Ασίας.

31/10 & 1, 2/11. Ο Οκτώβριος βγαίνει με ένα αφιέρωμα στην κουζίνα της Προβηγκίας. Η μαγειρική στο πιο νότιο κομμάτι της Γαλλίας που μοιάζει τόσο πολύ με την Ελλάδα σαν τοπίο, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί βρίσκουμε προϊόντα που είναι ίδια με τα δικά μας -γεωργικά και κτηνοτροφικά- να μαγειρεύονται με διαφορετικό τρόπο: Ο σεφ θα ετοιμάσει μία ψαρόσουπα με τον τρόπο της Προβηγκίας, μύδια αχνιστά, Μεσογειακή τάρτα με μαύρες ελιές και κρεμμύδια, κόκορα κρασάτο, αρνίσιο κότσι και μια νόστιμη τάρτα με τα πρώτα πορτοκάλια από τους κήπους του Φουγάρου. Η επιλογή της Γαλλίας δεν είναι βέβαια τυχαία, αφού το Σάββατο 1 Νοεμβρίου από τις 9μμ θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Café ένα LIVE από τη Μαρία Κοτρότσου, μια δεξιοτέχνη πιανίστα που διαπρέπει στο Παρίσι!

Για το επόμενο Σαββατοκύριακο, 7, 8, 9/11 που ο καιρός θα έχει ψυχράνει πια, σας ετοιμάζουμε ένα Γερμανικό Σαββατοκύριακο! Τα λαγωνικά του Φουγάρου εντόπισαν έναν πρώην υπάλληλο της Γερμανικής πρεσβείας που αποφάσισε να εγκαταλείψει τα Γερμανικά εγκόσμια, εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και κατασκευάζει υπέροχα σπιτικά λουκάνικα. Έτσι εκτός από τις εκπλήξεις που μας ετοιμάζει ο Markus Walser, θα έχουμε ποικιλία με σπιτικά γερμανικά λουκάνικα ψητά, που θα συνοδεύονται με spatzle - είδος ζυμαρικών πολύ δημοφιλών στην Νότια Γερμανία. Φυσικά μια και μιλάμε για νότια Γερμανία για την Βαυαρία συγκεκριμένα θα σας ετοιμάσουμε το πιο εμβληματικό γλυκό της: την τούρτα του μαύρου δάσους. Να θυμίσουμε για όσους δεν την έχουν δει, ότι η Κυριακή 9/11 είναι και η τελευταία μέρα της μεγάλης έκθεσης «Νύφες, Παράδοση και Μόδα στην Ελλάδα» που έχει οργανώσει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα σε συνεργασία με το Φουγάρο στη Fougaro The Gallery Nafplion.

Στις 14, 15, 16/11 είπαμε να διακόψουμε για λίγο τη …«μονοτονία» της ευρωπαϊκής μαγειρικής παράδοσης με ένα Ινδικό Σαββατοκύριακο!!! Θα υπάχει μενού με πικάντικο κάρι από αρνάκι, με όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά (ρύζι, papadan, σπιτικό τσάτνεϋ, λαχανικά, δροσερή σάλτσα γιαουρτιού). Επίσης, θα ετοιμάσουμε ένα ζουμερό ψητό κοτόπουλο «τίκα» και για τους χορτοφάγους πιλάφι με λαχανικά (μπιριάνι), κεφτεδάκια με γαρίδες και μικρά, πικάντικα πιτάκια με λαχανικά. Φαντασμαγορία στο τέλος με αυθεντικά Ινδικά γλυκά χρωματισμένα με φωσφορούχες μπογιές ζαχαροπλαστικής που θα μας ετοιμάσει ένα Ινδικό ζαχαροπλαστείο από την Αθήνα.

21, 22, 23/11 επιστρέφουμε στην Ευρώπη και αυτή την φορά στα «χωράφια», ή μάλλον στα βουνά από όπου κατάγεται ο Ελβετός μας σεφ, με «αγροτικές» συνταγές από την πατρίδα του: Rosti φυσικά, την Ελβετική εκδοχή της τηγανιτής πατάτας – πολύ πιο νόστιμης, κριθαρόσουπα με λαχανικά, φιλέτο με μανιτάρια σε Ελβετική εκδοχή και μια πολύ νόστιμη κρέμα με καραμέλα για επιδόρπιο (μεταξύ πολλών άλλων φυσικά, που μας τα κρατάει για έκπληξη).

Και, πριν μπούμε στον Δεκέμβριο και το «βαρύ πυροβολικό» των εορταστικών μας συνταγών, ένα Ιταλικό intermezzo στις 28, 30/11. Μπουφές με ορεκτικά, αλμυρή τάρτα με ανθότυρο, αληθινή bistecca fiorentina - τρυφερή μπριζόλα από μοσχαράκια από την Τοσκάνη (για 2 άτομα γιατί είναι τεράστια), πικάντικο κοτόπουλο alla diavola, πεσκανδρίτσα στο λαδόχαρτο, ψητά φινόκιο, τιραμισού φυσικά και ψητά μήλα με κανέλα για γλυκό. 

Λόγω μεγάλης ζήτησης το αφιέρωμα στην Ιταλική κουζίνα θα επαναληφθεί και την επόμενη εβδομάδα Παρασκευή ​5, Σαββατο 6 και Κυριακή 7 Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι το Σάββατο στις 29/11, έχουμε τα εγκαίνια της Fougaro Craft Fair #3, της 3ης έκθεσης αφιερωμένης στους χειροτέχνες δημιουργούς που οργανώνει το Φουγάρο. Φέτος, θα έχουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα στην μόδα. Ένα “snapshot” στην Ελληνική μόδα, με νέους κυρίως σχεδιαστές, αλλά και πιο παλιούς, με ρούχα και αξεσουάρ από υψηλή ραπτική μέχρι ρούχα της καθημερινότητας.

, ,