Τα εργαστήρια της κουζίνας!

WORKSHOPS @FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
CAFÉBISTROT
,

Τα εργαστήρια της κουζίνας!

,
Tuesday 18 March 2014Tuesday 20 May 2014

Το Φουγάρο εγκαινιάζει τον 1ο κύκλο εργαστηρίων μαγειρικής με τον σεφ του Φουγάρου, Markus Walser, και το Δημήτρη Ξανθούλη!

Το «μενού» περιλαμβάνει ομαδική παρασκευή πιάτων που εμπνέονται από τη μεσογειακή κουζίνα, σε χαλαρή και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα με ανταλλαγή συνταγών και απόψεων, κρασί από τη Νεμέα και τέλος, ομαδικό δείπνο με τα πιάτα που παρασκευάστηκαν, στο Φουγάρο Café.

Τα εργαστήρια ξεκινούν την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 στις 18.00 και θα γίνονται στην κουζίνα του Φουγάρο Café. Απευθύνονται σε μικρά γκρουπ – μέχρι 14 άτομα – ενηλίκων.

Ο πρώτος κύκλος των εργαστηρίων περιλαμβάνει τις κάτωθι θεματικές:

Τρίτη 18 Μαρτίου

Το τέλειο risotto: μικρά μυστικά για το πώς θα πετύχετε το πιο εμβληματικό πιάτο της Ιταλικής κουζίνας!
Με νηστίσιμα υλικά λόγω εποχής, θα επικεντρωθούμε σε δύο συνταγές από τον Ιταλικό βορρά. Ριζότο με μελάνι σουπιάς, κλασική Βενετσιάνικη συνταγή και risotto primavera με ανοιξιάτικα λαχανικά - τη μυστική συνταγή του Harris Bar, και μια μικρή σαλάτα με αγκινάρες. 

Τρίτη 1 Απριλίου

Νηστίσιμα αλλιώς: Εναλλακτικές συνταγές για νηστίσιμα από την Μεσόγειο.
Όλοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί που κατοικούσαν στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία, καλλιέργησαν μέσα στους αιώνες, μια τεράστια μαγειρική παράδοση, με συνταγές, για τις περιόδους των μεγάλων νηστειών. Θα αναφερθούμε σε αυτές και θα παρασκευάσουμε μαζί μερικά από τα λιγότερο γνωστά νηστίσιμα πιάτα.

Τρίτη 8 Απριλίου

The sea food extravaganza: Νέοι τρόποι παρασκευής και συνταγές με ψάρια και θαλασσινά της περιοχής. 

Τρίτη 22 Απριλίου

Άγρια χόρτα και σπαράγγια:
Τα άγρια χόρτα, ήταν για πολλούς αιώνες ένα βασικό «πιάτο» στο καθημερινό μενού των Ελλήνων. Θα περιηγηθούμε μαζί, αν ο καιρός το επιτρέπει, στους αγρούς, θα μαζέψουμε χόρτα και αν βρούμε άγρια σπαράγγια, θα τα μαγειρέψουμε διαφορετικά, με «τρόπους» από την Ασιατική και Ευρωπαϊκή κουζίνα.

Τρίτη 6 Μαΐου

Συνταγές από τη βόρεια Αφρική: Κους κους, μαγειρευτά ή σαλάτες.
Οι λαοί της Βόρειας Αφρικής μεταχειρίζονται ακριβώς τα ίδια υλικά με εμάς για ένα εντελώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Θα παρασκευάσουμε μαζί, ένα πλήρες βορειαφρικανικό γεύμα.

Τρίτη 20 Μαΐου

BBQ: Διαφορετικές μαρινάδες για διαφορετικά κρέατα.
Θα αποχαιρετίσουμε μαζί την Άνοιξη με ένα υπαίθριο πάρτι με ψητά στα κάρβουνα και ευρηματικές σαλάτες στον υπαίθριο χώρο του Φουγάρου. Φέρτε αν θέλετε και τους φίλους σας, μιας και το είδος του συγκεκριμένου σεμιναρίου επιτρέπει την συμμετοχή περισσότερων ατόμων....

Markus Fritz Walser

Ο Markus Fritz Walser εργάζεται ως επαγγελματίας chef το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σπούδασε την τέχνη και την τεχνική της υψηλής μαγειρικής στην Ελβετία και συνέχισε να εκπαιδεύεται και να πειραματίζεται μέσα από την επαγγελματική του πορεία. 

Η κουζίνα του είναι πολυπολιτισμική, μια βεντάλια γεύσεων που ταξιδεύει από τη Γαλλία και τη Μεσόγειο μέχρι την Ασία. Από τη σφαίρα των γαστρονομικών ενδιαφερόντων του δεν λείπει ούτε η Μακροβιοτική υψηλή μαγειρική και φυσικά είναι φανατικός οπαδός των οργανικών (βιολογικών) προϊόντων. 

Έχει εργαστεί ως «private Chef» σε σπίτια απαιτητικών πελατών και διάσημων σταρ του Χόλυγουντ στο Άσπεν, στο Λονδίνο, στις Μπαχάμες και έχει διαχειριστεί προσωπικά πολύτιμες ιδιωτικές κάβες κρασιών και πούρων. Στην Ελλάδα ήρθε πριν 10 χρόνια ως chef στο καλύτερο –τότε- εστιατόριο της Αθήνας, στο Πιλ Πουλ, και στη συνέχεια σε διάφορα νησιά. Έμεινε εδώ γιατί αγάπησε τη χώρα, τους ανθρώπους, τον τρόπο ζωής και την ελληνική κουζίνα! Αυτό όμως που τον συναρπάζει στην Ελλάδα είναι η πληθώρα των αγροτικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας. Μάλιστα, μια από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα ήταν και η παραγωγή βιολογικών προϊόντων. 

Όλη η φιλοσοφία του Markus Fritz Walser για την τέχνη της μαγειρικής του, συμπυκνώνεται στη δήλωσή του που λέει: «Η μαγειρική μου τέχνη και η απόλαυση που αισθάνομαι από αυτήν, πηγάζουν από τον σεβασμό μου στην τροφή και το μεγάλο πάθος μου να κάνω τους ανθρώπους ευτυχισμένους».

Δημήτρης Ξανθούλης

Ο Δημήτρης Ξανθούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη από γονείς από την ανατολική Θράκη. Πρόλαβε να ζήσει σε μια παλιά Ελλάδα, μεσαιωνική σχεδόν, με λασπωμένους δρόμους, πολλές εθνικές επετείους παρελάσεις, και μια Πολίτικη – Θρακιώτικη κουζίνα στο σπίτι, με πολλά λιπαρά, τουρσιά, κυνήγια, ψάρια και γεύσεις, οριστικά χαμένες πια από την σημερινή γευστική παλέτα. 

Τα ξέχασε όλα, οριστικά όπως νόμιζε, για να περάσει όλη την sex & drags & rock & roll δεκαετία του 70 αλλάζοντας σχολές και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στην Γαλλία και τρεφόμενος αποκλειστικά σχεδόν με τηγανητά αυγά από κότες μεγαλωμένες με αγνά ιχθυάλευρα. Τον επαναφέρει στην τάξη στα τέλη του 70 η Marguerite Duras που του διδάσκει την πρώτη μετάθρακιώτικη συνταγή: blanquette de veau. Ήταν η αρχή του «κακού». Από τότε ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο συλλέγοντας γεύσεις από διαφορετικές εθνικές κουζίνες,  συνταγές και εμπειρίες.

Είχε την γκαλερί «Εξερευνητής» στο Κολωνάκι που έχει αφήσει εποχή και δημοσιογραφούσε παράλληλα στο “Passport” το περιοδικό της Μάγιας Τσόκλη που έβγαζε η «Καθημερινή».

Πιο επαγγελματικά ασχολήθηκε με το φαγητό όταν άνοιξε για λίγους μήνες μαζί με τον Κώστα Γώγο, ένα pop-up εστιατόριο για φίλους, το “Hitchcock” στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. 

Η αγάπη του Δημήτρη Ξανθούλη για το φαγητό είναι διαχρονική και ανεξάντλητη και τα ιδιωτικά δείπνα του, είναι «διάσημα» στον κύκλο των φίλων του. 

Ο Δημήτρης Ξανθούλης, είναι στενός συνεργάτης του Φουγάρου από το 2012, αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιμέλεια εκθέσεων, ενώ παράλληλα προσπαθεί – χωρίς μεγάλη επιτυχία – να χάσει τα επιπλέον κιλά που πήρε από τις πολλές μαγειρικές και τα πάρτι… Έχει να μαγειρέψει blanquette de veau από τα παλιά τα χρόνια. 

, ,