Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Σταμάτη Πολενάκη "ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΜΕΡΣΕΔΕΣ"

Το Βιβλίο στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
LIBRARY5
,

Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Σταμάτη Πολενάκη "ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΤΗΣ ΜΕΡΣΕΔΕΣ"

,
Friday 16 June 2017

Το ΦΟΥΓΑΡΟ και οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος σας προσκαλούν στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Σταμάτη Πολενάκη με τίτλο "Τα τριαντάφυλλα της Μερσέδες" την Παρασκευή 16 Ιουνίου στις 8.30μμ στη ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΘΟΣ. Ο ποιητής θα συνομιλήσει με τη φιλόλογο Έλενα Κουτριάνου και την ανθρωπολόγο Μαρία Βελιώτη για τα δύο μακροσκελή ποιήματα της νέας του συλλογής που αφηγούνται δυο διαφορετικές ιστορίες για το θαύμα και τη μαγική χρήση των λέξεων, για νίκες και ήττες, για έρωτες και αποχωρισμούς, για την αιώνια εξορία και το ανεκπλήρωτο όνειρο της επιστροφής. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ιλιάνα Παζαρζή.

Λίγα λόγια για την ποιητική συλλογή

Αφηγητής και αναγνώστης πορεύονται από ήττα σε ήττα και από διάψευση σε διάψευση, διασχίζοντας τη φλεγόμενη Ισπανία του 1936, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Γρανάδα φθάνοντας μέχρι τις μέρες μας. Τίποτα δεν τελειώνει ποτέ, ο κόσμος ξαναρχίζει διαρκώς από την αρχή, η ζωή και το όνειρο μιας άλλης ζωής αναγεννώνται συνεχώς μέσα από τα ερείπια. Στο δεύτερο ποίημα, τα εγκαίνια μιας διώρυγας, ένα νυχτερινό ταξίδι με τραίνο από τη Βιέννη ως το Σαράγεβο του 1914 και τον μοιραίο πυροβολισμό που πυροδότησε τον όλεθρο του πρώτου παγκόσμιου πολέμου. Στην καρδιά των γεγονότων, ποιητής και αναγνώστης βλέπουν να ξετυλίγεται το ολέθριο νήμα της Ιστορίας.

Το βιβλίο τιμήθηκε με το Λογοτεχνικό Βραβείο 2017 που διοργανώνει το περιοδικό Αναγνώστης

Ο Σταμάτης Λ. Πολενάκης

εγγονός του Σιφνιού γελοιογράφου Σταμάτη Πολενάκη και γιος του Λέανδρου Πολενάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Ισπανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Το χέρι του χρόνου (Όμβρος, 2002),Τα γαλάζια άλογα του Φραντς Μαρκ (Οδός Πανός, 2006), Νοτρ Νταμ (Οδός Πανός, 2008), Τα σκαλοπάτια της Οδησσού (Μικρή Άρκτος, 2012), Η ένδοξη πέτρα (Μικρή Άρκτος, 2014). 

, ,