μαθήματα Φωτογραφίας

Τα Εργαστήρια στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
WORKSHOP4
,

μαθήματα Φωτογραφίας

,
κάθε Τρίτη

από Τρίτη 4 Φεβρουαρίου

με τον Ηλία Καρατζούλη 

για 16+ ετών 

Η Φωτογραφία απο το ξεκίνημα της έως και σήμερα αποτελεί έναν απο τους πιο δημιουργικούς τρόπους έκφρασης. Η συνεχής ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας βοήθησε πολύ στην εξέλιξη της και έδωσε την δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, να ασχοληθούν με την φωτογραφία περισσότερο απο κάθε άλλη φορά. Το Φουγάρο Art Center ξεκινά ένα τετράμηνο κύκλο μαθημάτων με σκοπό να δώσει στους φίλους της φωτογραφίας μια σφαιρική και εμπεριστατωμένη γνώση γύρω απο το αντικείμενο της φωτογραφίας και τα μυστικά της, τους νέους όρους και κανόνες σχετικά με την λήψη,την επεξεργασία και το τύπωμα. Η αυτοματοποίηση των λειτουργιών και ρυθμίσεων της φωτογραφικής μηχανής, πέραν της πρακτικότητας του χειρισμού, δεν βοήθησαν και στην καλλιέργια της δημιουργικής ματιάς. Γιατί έγινε εύκολο και πολλές φορές παρακάμπτει την ίδια την θεωρία της φωτογραφίας.

Πρέπει ο δημιουργός να χειρίζεται την φωτογραφική μηχανή και να ορίζει ο ίδιος το αποτέλεσμα και όχι το ανάποδο. Η φωτογραφική μηχανή πρέπει να γίνει η προέκταση της ματιάς του φωτογράφου. Ο σκοπός των μαθημάτων είναι να μάθει ο φωτογράφος να αποτυπωνει κάθε στιγμή όπως ακριβώς θέλει και νιώθει, όχι όπως θα του ‘’προτείνει’’ αυτόματα η μηχανή. Αυτό απαιτεί συνεχή τριβή με το αντικείμενο και όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση γύρω απο αυτό. Ως εκ τούτου, τα μαθήματα θα προσεγγίσουν σφαιρικά το αντικείμενο της φωτογραφίας και απευθύνονται σε άτομα διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το φωτογραφικό μέσο συνδέoντας άμεσα την καλλιτεχνική, τη θεωρητική και την τεχνική της φωτογραφικής εικόνας, στοχεύοντας στην καλλιέργια της δημιουργικής ματιάς και της αισθητικής, στην ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, την κριτική ανάλυση-συζήτηση των εικόνων, τον πειραματισμό, τη συμβουλευτική καθοδήγηση καθώς και την παρουσίαση των έργων τους στο κοινό.

Οι συμμετέχοντες θα ωθούνται να αναπτύξουν περαιτέρω τα δικά τους φωτογραφικά ενδιαφέροντα και το προσωπικό τους ύφος όπως και να αναζητήσουν τη δική τους μεθοδολογία για mτην παραγωγή φωτογραφικού έργου.

 

1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη του μέσου όπως επίσης και βιογραφικά σημειώματα μεγάλων φωτογράφων της Ιστορίας σε μορφή βίντεο (slideshow). Στόχος είναι να μάθουν και να εμπνευστούν οι μαθητές μεσω της σημειολογικής ανάλυσης,του σχολιασμού και της κριτικής του έργου Ελλήνων και ξένων φωτογράφων που έμειναν στην Ιστορία.

 

2. ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ

Τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν μια ολοκληρωμένη γνώση σχετικα με την λήψη της φωτογραφίας με αναλογική ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, με την χρήση σημειώσεων και φωτογραφικών ασκήσεων που θα βοηθήσουν τους μαθητές να ρυθμίζουν και να χρησιμοποιούν σωστά την φωτογραφική τους μηχανή ανάλογα με το θέμα που φωτογραφίζουν. Η φωτογράφιση τοπίου, η φωτογραφία δρομου,το πορτραίτο και η still life φωτογραφιση απαιτούν εδικές γνωσεις και μέσω των ασκήσεων (και των
φωτογραφικων περιπάτων-εκδρομών) θα δωσουν στους μαθητές μία σφαιρική γνώση για το αντικείμενο και τις εφαρμογές του.

 

3. ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΑΣ

Τα μαθήματα θα καλύψουν βασικές γνωσεις σχετικά με την ψηφιακή επεξεργασία της φωτογραφίας για την προβολή ή την εκτύπωση, με την χρήση προγραμμάτων όπως το photoshop,lightroom,picasa κ.λ.π. Η επεξεργασία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φωτογραφίας από τις πρώιμες εποχές της έως και σήμερα, αφού η λήψη πολλές φορές αδυνατεί να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο στόχος είναι οι μαθητές να μπορούν να διορθώνουν και να κάνουν πιο όμορφες τις φωτογραφίες τους.

 

4. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Τα μαθήματα με την μορφή εκδρομών - περιπάτων θα βοηθήσουν τους μαθητές να καταλάβουν την θεωρία και την τεχνική της φωτογραφίας στην πράξη. Μια κοινή θεματολογία που θα προέρχεται από τις ασκήσεις της θεωρίας θα βοηθήσουν τους μαθητές να εμπνευστούν και να πειραματιστούν στην σύνθεση του κάδρου.Η συνεχής τριβή με το αντικείμενο αλλά και η ποικιλία στην θεματολογία είναι καταλυτικές για την καλλιέργια της δημιουργικής ματιάς και προσωπικής ταυτότητας του φωτογράφου. 

,
6-8μμ
,
2752 047370
6944 411041
, , ,