«Μήδεια» του Μποστ

Το Θέατρο στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
FOUGARO ARTCENTER
,

«Μήδεια» του Μποστ

,
Saturday 22 June 2013

Οι μαθητές του Γυμνασίου «αυτενεργώ» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Μήδεια» του Μποστ», το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Φουγάρο, στις 9:00μμ.

Η παράσταση διασκευάστηκε και προετοιμάστηκε από εκπαιδευτικούς του «αυτενεργώ» και την παρουσιάζει η θεατρική ομάδα του Σχολείου.

είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το έργο:

Η «Μήδεια» δεν είναι η γνωστή τραγωδία του μεγάλου μας αρχαίου ποιητή Ευριπίδη, αλλά μια άλλη εκδοχή της από το γνωστό γελοιογράφο και θεατρικό συγγραφέα Μέντη Μποστατζόγλου, γνωστό με το καλλιτεχνικό Μποστ.

Η Μήδεια του Ευριπίδη γράφτηκε πριν 2000 χρόνια, ενώ η Μήδεια του Μποστ πριν 20 περίπου χρόνια. Παρόλα αυτά,τα δύο έργα έχουν πολλές ομοιότητες. Η Μήδεια είναι βασιλοπούλα από την Κολχίδα, τη σημερινή Ουκρανία. Εκεί γνωρίζει τον Ιάσονα, αυτόν της αργοναυτικής εκστρατείας, που πήγαινε να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας. Τον ερωτεύεται και φεύγει μαζί του για το Βόλο. Κάνουν δύο γιούς, όμως ο Ιάσων αποδεικνύεται πολύ άπιστος και η Μήδεια πληγωμένη σφάζει τα παιδιά τους για να τον εκδικηθεί.

Ο Μποστ, βασισμένος σ’ αυτή την ιστορία του Ευριπίδη, σχολιάζει την επικαιρότητα, την οικονομία, τα κοινωνικά ήθη, το ρατσισμό, τις ανθρώπινες σχέσεις και γενικά τη φύση του νεοέλληνα, με τρόπο εύστοχο και καυστικό. Στη δική του Μήδεια, τα παιδιά δεν είναι αμέτοχα θύματα, αλλά με τα καμώματά τους δίνουν συνέχεια αφορμή στη μάνα τους να εκνευρίζεται. Δε διαβάζουν, δε δουλεύουν, το μυαλό τους είναι συνέχεια... αλλού... και γενικά το πάνε φιρί-φιρί για σφάξιμο!

Έτσι μαζί με τους βασικούς ήρωες του έργου, τη Μήδεια, τον Ιάσονα και τον Τροφό, το δάσκαλο των παιδιών, μπλέκονται καλόγριες, καλόγεροι, ψαράδες, τυφλοί, μέχρι κι ο ίδιος ο ποιητής Ευριπίδης! Και βέβαια, μία είναι η βασική διαφορά. Στην αρχαία τραγωδία θα κλαίγατε, ενώ στη Μήδεια του Μποστ θα γελάσετε πολύ!!!

, ,