Κινηματογραφική Βραδιά | Επιμέλεια Φίλιππος Κουτσαφτής

Το Βιβλίο στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
LIBRARY
,

Κινηματογραφική Βραδιά | Επιμέλεια Φίλιππος Κουτσαφτής

,
Sunday 12 May 2019

Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Φουγάρου σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Φίλιππο Κουτσαφτή που επιμελείται τις Κινηματογραφικές Βραδιές, φιλοξενεί  τους σκηνοθέτες  Ανιές Σκλάβου και Στέλιο Τατάκη για την προβολή του ντοκιμαντέρ τους.

Γεγονότα στη Φώκαια 1914

Το πενηντάλεπτο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε με την ενεργό συμμετοχή του ερευνητή και συλλέκτη Χάρη Γιακουμή και βασίστηκε στη σειρά φωτογραφιών αλλά και σημειώσεων του Γάλλου μηχανικού και αρχαιολόγου Φελίξ Σαρτιώ, που έζησε τα γεγονότα

Τον Ιούνιο του 1914 ο Φελίξ Σαρτιώ  πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας. Άθελα του έγινε μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα το διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες του, κατάφεραν  να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914, παρέμεινε στη λήθη έως το 2005 που ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, ανακάλυψε στο Παρίσι το ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1ο Βραβείο Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους,  στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ- Docfest, στη Χαλκίδα, το 2015.

Μετά το τέλους της προβολής, οι σκηνοθέτες θα συζητήσουν με το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο σκηνοθέτης Φίλιππος Κουτσαφτής.                   

Συντελεστές:     

Σκηνοθεσία: Στέλιος Τατάκης - Ανιές Σκλάβου

Σεναριο : Ανιές Σκλάβου

Παραγωγή-Μοντάζ :Στέλιος Τατάκης

Συνθέτης : Μάριος Γληγόρης

Έτος παραγωγής :2014

Διάρκεια : 50'

, ,