Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2022

Το Βιβλίο στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
KIDS' LIBRARY
,

Καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2022

,
Thursday 30 June 2022Thursday 1 September 2022

«Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»

Από την Πέμπτη 30/6 και κάθε Πέμπτη του καλοκαιριού έως και 1/9/2022
7.30-9 μμ | KIDS' LIBRARY

Το ΦΟΥΓΑΡΟ, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Δίκτυο των  Ελληνικών Βιβλιοθηκών, συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022. 

Κάθε Πέμπτη, από 30/6 έως και 1/9/2022 από τις 7.30 έως 9 μμ η ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛIΟΘΗΚΗ  ανοίγει και πάλι τις πόρτες της για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους φίλους! Σε συνεργασία με τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ θα προσφέρουμε απολαυστικές δημιουργικές δράσεις σε παιδιά 5-12 ετών.  

Σκοπός της Καλοκαιρινής Εκστρατείας είναι να μετατραπούν οι βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές.

Βασικό βιβλίο αφόρμησης για τα εργαστήρια που πρόκειται να υλοποιηθούν είναι «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα κείμενο ορόσημο στην ελληνική λογοτεχνία και παιδαγωγική, πάντα επίκαιρο και «ζωντανό». Οι δράσεις συνδέονται με ένα κεφάλαιο/απόσπασμα το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα με νεότερη/σύγχρονη βιβλιογραφία, ενώ οι δραστηριότητες αφορούν σε παιχνίδια που θα υλοποιηθούν στη βιβλιοθήκη ή τον περιβάλλοντα χώρο της, βασισμένα σε τέσσερις άξονες: τη φύση, το νερό, τον ουρανό και τον άνθρωπο. Κάθε εργαστήριο θα αποτελεί και μια νέα διαδρομή για τα παιδιά που θα συμμετέχουν. Έτσι διαμορφώνονται λογοτεχνικές διαδρομές, ποιητικές διαδρομές, μουσικές διαδρομές, τοπικές διαδρομές, κ.ά.

Καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι βιβλιοθήκες συντονίζουν τις δράσεις τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μοιράζονται τις αναγνωστικές τους εμπειρίες στα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιώντας το hashtag #ΚΕ2022gr.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΙΟΥΝΙΟΥ - ΙΟΥΛΙΟΥ 

Πέμπτη 30/6 ώρα 7.30μμ : ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με την εθελόντρια  Δέσποινα Φλεβάρη. Τα παιδιά παίζουν με λέξεις, πειραματίζονται με την ομοιοκαταληξία, γράφουν τα δικά τους ποιήματα και δημιουργούν όλοι μαζί μια ποιητική συλλογή εμπνευσμένη από τη φύση. 

Πέμπτη 7/7 ώρα 7.30μμ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ με τις εθελόντριες Μίρκα Καχριμάνη & Σοφία Ασλανίδου. Τα παιδιά  εστιάζουν στην αξία της κατοικίας και χρησιμοποιώντας φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευάζουν διαφορετικά είδη σπιτιών και φτιάχνουν τη γειτονιά τους, την πόλη ή το χωριό τους ή τη δική τους φανταστική πολιτεία.

Πέμπτη 14/7 ώρα 7.30μμ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΑΖΙ με την εθελόντρια Σοφία Μιχαλοπούλου. Τα παιδιά μέσω του παιχνιδιού χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μαθαίνουν να συνεργάζονται αρμονικά και καλλιεργούν το σεβασμό προς τους άλλους. 

Πέμπτη 21/7 ώρα 7.30μμ : ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με την εθελόντρια Γεωργία Μήκου. Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες της τεχνολογίας, της επιστήμης και της μηχανικής (STEM) και πειραματίζονται με την παρασκευή γλυκισμάτων στη φύση δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο ηλιακό φούρνο. 

Πέμπτη 28/7 ώρα 7.30μμ : ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με τις εθελόντριες Κατερίνα Δήμα & Ελπίδα Στράτου. Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πέμπτη 4/8 ώρα 7.30μμ : ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με την εθελόντρια Ναταλία Φουκαλά. Τα παιδιά φτιάχνουν χάρτινα καράβια, ταξιδεύουν μαζί τους σε μακρινές θάλασσες και αφηγούνται τις θαλασσινές τους διαδρομές χαράσσοντας πορείες πάνω σε χάρτες.

Πέμπτη 11/8 ώρα 7.30μμ : ΧΝΟΥΔΩΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ με την εθελόντρια Κατερίνα Δελοπούλου. Τα παιδιά καλλιεργούν την αγάπη και τον σεβασμό για τα ζώα και φτιάχνουν πολύχρωμα, αυτοσχέδια γατόσπιτα για τους αδέσποτους φίλους της βιβλιοθήκης, της γειτονιάς, της πόλης τους!

Πέμπτη 18/8 ώρα 7.30μμ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ με τις εθελόντριες Φωτεινή Βασιλείου & Σοφία Ασλανίδου. Τα παιδιά ορίζουν τι είναι κοινότητα, φυτεύουν το δικό τους δέντρο συνεργασίας, συνθέτουν όμορφες ιστορίες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και χτίζουν έτσι τη δική τους μοναδική κοινότητα.

Πέμπτη 25/8 ώρα 7.30μμ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ με την εθελόντρια Ρίτα Ζηκίδου. Τα παιδιά εμπνέονται από το δάσος και με υλικά από τη φύση, τα οποία γίνονται αντικείμενα δημιουργίας, κατασκευάζουν ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο που μπορεί να μετατραπεί στην πιο αγαπημένη γωνιά της Βιβλιοθήκης για διάβασμα και παιχνίδι.

Παρασκευή 2/9 ώρα 8 μμ : ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ με τη Μάρι Νομικού και το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας. Τα παιδιά, με έναν διασκεδαστικό τρόπο, έρχονται σε επαφή με τις βασικές αρχές της αστρονομίας. Μελετούν τους αστερισμούς, μαθαίνουν πώς να τους αναγνωρίζουν, παίζουν κουίζ και κατασκευάζουν με απλά υλικά ένα μοντέλο αναπαράστασης!

, ,