"Γιώργος Σεβαστίκογλου Αγωνιστής του Θεάτρου και της ζωής"

Το Βιβλίο στο FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
LIBRARY5
,

"Γιώργος Σεβαστίκογλου Αγωνιστής του Θεάτρου και της ζωής"

,
Wednesday 14 June 2017

Το ΦΟΥΓΑΡΟ υποδέχεται τη συγγραφέα και σύντροφο ζωής του Γιώργου Σεβαστίκογλου, Άλκη Ζέη, την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 8 μμ, στην παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Ζηροπούλου, "ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΒΑΣΤΙΚΟΓΛΟΥ Αγωνιστής του θεάτρου και της ζωής".

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου και ηΆλκη Ζέη, θα συνομιλήσουν με τον Γιάννη Στάμο, υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης Ανθός του Φουγάρο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψουν αντίτυπα του βιβλίου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με θεατρικό δρώμενο η Πειραματική Σκηνή του ΔΟΠΠΑΤ

"Γιώργος Σεβαστίκογλου Αγωνιστής του Θεάτρου και της ζωής"

Από την Τασκένδη ως το Παρίσι κι απ’ το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και τον Λυκαβηττό ως τη Μόσχα και το θέατρο Βαχτάνγκοφ, η ζωή του σκηνοθέτη, θεατρικού συγγραφέα, μεταφραστή και δασκάλου ηθοποιών Γιώργου Σεβαστίκογλου αποτελεί ένα οδοιπορικό στην Ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Ίχνη, φωνές και τεκμήριο της γεμάτης περιπέτειας διαδρομής του διαπιστώνονται στο κατακερματισμένο λογοτεχνικό του έργο, που περικλείει όμως τη δύναμη ιστορικών γεγονότων.

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου ανασυνθέτει τη θεατρική διαδρομή του Γιώργου Σεβαστίκογλου, αξιοποιώντας πλούσιο δημοσιευμένο και αδημοσίευτο αρχειακό υλικό, πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα, και καταγράφονται πληροφορίες για αδιερεύνητες μέχρι σήμερα πτυχές του ελληνικού μεταπολεμικού θεάτρου.

Επίσης, στο βιβλίο αποτυπώνονται αφηγήσεις συνοδοιπόρων, συνεργατών και φίλων του, πλούσιες σε βιωματικό και ανεκδοτολογικό υλικό αλλά και συναισθηματικά γοητευτικές, που ταξιδεύουν τον αναγνώστη στην ατμόσφαιρα μια ολόκληρης εποχής. Ιδιαίτερα πολύτιμες για όλα αυτά υπήρξαν βέβαια οι μαρτυρίες της γυναίκας του Γιώργου Σεβαστίκογλου, Άλκης Ζέη, που διατρέχουν όλα τα κεφάλαια του βιβλίου.

Γιώργος Σεβαστίκογλου (1913 - 1990)

Γεννήθηκε στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθητής του Κάρολου Κουν στο κολλέγιο Αθηνών και ιδρυτικό μέλος του θεάτρου Τέχνης, πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη μετάφραση του έργου του Αύγουστου Στρίντμπεργκ Σουάνεβιτ που σκηνοθέτησε ο Κουν το 1942. Το 1943 το Θέατρο Τέχνης ανέβασε το έργο του Σεβαστίκογλου "Κωνσταντίνου και Ελένης". Μετά τη λήξη του Εμφυλίου ο Σεβαστίκογλου αυτοεξορίστηκε στη Τασκένδη. Εκεί σπούδασε στην Ακαδημία Θεάτρου, έγινε γνωστός ως σκηνοθέτης και μεταφραστής, ενώ το έργο του "Αγγέλα" παραστάθηκε από το θέατρο Βαχτάγκωφ και δεκαεφτά ακόμη σοβιετικές σκηνές. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1965. Συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης με το θίασο Αλεξανδράκη - Γεωργούλη και ο Κουν ανέβασε την "Αγγέλα". Με την επιβολή της δικτατορίας των Συνταγματαρχών εγκαταστάθηκε με τη σύζυγό του Άλκη Ζέη στο Παρίσι όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και στο Κονσερβατουάρ, ίδρυσε το θίασο Πράξις και συνεργάστηκε με νέους ηθοποιούς. Μετά τη πτώση της δικτατορίας επέστρεψε στην Ελλάδα και από το 1981 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα.

Η Κωνσταντίνα Ζηροπούλου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Essex της Μ. Βρετανίας (ΜΑ) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε επίσης υπότροφος του Προγράμματος Erasmus στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris III, Sorbonne Nouvelle. Εκπόνησε το διδακτορικό της με υποτροφία του Ιδρύματος Λεβέντη στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., απ’ όπου ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ το 2007.

Έχει διδάξει θεατρολογικά αντικείμενα στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών ως Καθηγήτρια Δραματολογίας, ενώ από το 2014 είναι μέλος ακαδημαϊκού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

, ,