Αλίκη Παλάσκα | «Bau Garten»

WORKSHOPS @FOUGARO
,
ΝΑΥΠΛΙΟ
,
WORKSHOPS
,

Αλίκη Παλάσκα | «Bau Garten»

,
Saturday 18 January 2020

Εργαστήριο γλυπτικής αντίληψης για εφήβους (15-18 ετών) σε συνεργασία με τον εικαστικό Νίκο Χαραλαμπίδη

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης BLACK&BLUE, το FOUGARO ARTCENTER προσκαλεί καλλιτέχνες της FKPCOLLECTION σε ένα πρόγραμμα διάδρασης με το κοινό μέσα από παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια για εφήβους.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών σε σχετικά μεγάλων διαστάσεων γεωμετρικές συνθέσεις. Με έμπνευση από τα πρωτογενή αφρικάνικα και μεξικάνικα γλυπτά, το εργαστήριο επικεντρώνεται στη συνολική σύνθεση και όχι στις επιμέρους λεπτομέρειες, τις σωστές αναλογίες του ανθρώπινου σώματος ή στην αυστηρή επιλογή των υλικών. Οι συμμετέχοντες καλούνται να παράγουν ένα τελικό αποτέλεσμα που θα χαρακτηρίζεται από αισθαντικότητα και εκφραστικότητα. Ένας «κήπος» κατασκευασμένος από θραύσματα (fragments) αισθητικών εμπειριών και κατανόησης των δύο αυτόχθονων πολιτισμών.

Η Αλίκη Παλάσκα γεννήθηκε το 1962 και ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο εργαστήριο του Γιώργου Λάππα και έκανε μεταπτυχιακό στο Concordia University  στο Μόντρεαλ. Επί σειρά ετών συνεργαζόταν με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και σήμερα η δουλειά της εκπροσωπείται από την γκαλερί Francoise Heitcsh στο Μόναχο. Εκτός από τις ομαδικές εκθέσεις που συμμετέχει συστηματικά, έργα της ανήκουν σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. Στη δουλειά της εκφράζεται με διαφορετικά μέσα, τα οποία οπτικοποιούνται σε μορφή γλυπτών και εγκαταστάσεων.

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1967 και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti της Φλωρεντίας (1986-1990), Αρχιτεκτονική στο Universita degli studi di Firenze (1988-1993) και Ψυχολογία στο Universita di Bologna (1990-1994). Σπούδασε επίσης ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1994-1999), όπου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις ψηφιακές τέχνες (1999-2003). Το διάστημα 2003-2007 εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη Ρομποτική-Συστήματα Αυτοματισμού στην Αρχιτεκτονική και στην Τέχνη. Το 1993 βραβεύεται με το Α΄ Βραβείο από το Μουσείο Γιάννη Σπυρόπουλου και το 2007 του απονέμεται το τιμητικό βραβείο της Ένωσης Τεχνοκριτικών Ελλάδος (AICA Hellas). Έχει παρουσιάσει το έργο του σε 50 τουλάχιστον ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Centre Pompidou, Παρίσι, Turner Contemporary, Λονδίνο, κ.ά.) και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες διεθνείς διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές Μπιενάλε (Οστάνδη 1994, Βενετία 1997, 2003, Τίρανα 2001, Τελ Αβίβ 2004, Ιρλανδία 2005, Σάο Πάολο 2006 κ.ά.). Έχει επίσης συνεργαστεί με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού σε ερευνητικά προγράμματα. Το 2017 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής στην ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η τέχνη του επικεντρώνεται σε θέματα σχετικά με τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, την παγκοσμιοποίηση, τον καταναλωτισμό, τις ιδεολογικές και πολιτισμικές κρίσεις.

, ,